
خبرگزاری یاش: شماری از مقامهای ارشد حکومتی، چهرهها و جریانهای سیاسی و رهبران پیشین جهادی امروز (پنجشنبه ۴ اسد) در همایشی در کابل، ائتلاف بزرگ ملی افغانستان را رسما اعلام کردند.
اعضای این ائتلاف ارگ ریاست جمهوری را به انحصارگرایی، دامن زدن به نفاق قومی و سوء استفاده از قوای مسلح به هدف پیشبرد مقاصد شخصی متهم کرده و میگویند این ائتلاف به هدف پر کردن خلاهای موجود در حکومت وحدت ملی شکل گرفته است.
عطامحمد نور رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان و از اعضای ارشد این ائتلاف گفت، قدرت طلبی و انحصار قدرت از سوی تیم ارگ، سبب فاصله میان دولت، ملت و احزاب سیاسی شده و این روند کشور را به سقوط نزدیک کرده است.
وی افزود: «حذف فزیکی، امتیازدهی سلیقهای و دستکم گرفتن احزاب، سرکوب کردن و رهایی قاتلان و جنایت کاران مکررا، کشور را به بحران نزدیک کرده، عدالت و قانون زیر پا شده و به یک چالش بزرگ ملی تبدل شده است».
به گفته او، کاستن از صلاحیتهای وزیران کابینه و سپردن صلاحیت آنان به مشاوران خاص، منافع ملی را زیر سوال برده است.
او همچنان از روند کنونی انتخابات انتقاد کرد و گفته که براساس اطلاعاتی که در دست دارد، ۶۷۹۰ کتاب «استیکر» در اختیار یک تعداد افراد مشخص قرار گرفته است.
آقای نور، در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت، سوء استفاده از نیروهای امنیتی و دفاعی برای تطبیق اهداف شخصی، قوای مسلح را بیاعتبار کرده و منجر به نفاق قومی و سمتی شده است.
رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی با اشاره به برافراشته شدن پرچمهای گوناگون در جغرافیای کشور گفت، آنانیکه بیرقهای رنگارنگ را تحت نامهای ترکستان، خراسان، هزارستان و پشتونستان بلند کرده اند؛ درد دارند، به حرفشان گوش داده نشده، به حقشان نرسیده و خود را از دولت جدا احساس میکنند.
وی جامعه جهانی را به حمایت از حلقه خاص متهم کرده و از آنان خواست تا صدای اکثریت مردم افغانستان را بشنوند.
آقای نور افزود، ائتلاف ملی بزرگ افغانستان تا چند روز دیگر خطوط اساسی خود را اعلام خواهد کرد و با جریانهای بزرگ دیگر سیاسی نیز بحثها، جریان دارد.
در همین حال محمد محقق معاون ریاست اجرائیه و از دیگر اعضای ارشد ائتلاف بزرگ ملی افغانستان میگوید، شکلگیری این ائتلاف برای تقویت وحدت ملی است و نه برای براندازی نظام. به گفته او، جامعه جهانی نباید از این جهت نگرانی داشته باشد.
آقای محقق افزود، پولهایی که در ۱۷ سال گذشته از سوی جامعه جهانی کمک شده است در قسمت بازسازی کشور به مصرف نرسیده، بل برای تخریب هزینه شده است.
معاون ریاست اجرائیه، اظهارات رئیس جمهور در مورد احزاب سیاسی را خلاف واقعیت خوانده و گفت که احزاب سیاسی کنونی کمونیزم را در جهان شکست داد و با وجودی که در ۱۷ سال گذشته پولهای زیادی برای نابودی آنها مصرف شد، اما احزاب دموکراسی را در کشور رونق داده و صحنههای پرشور انتخاباتی را رقم زدهاند.
وی افزود: «حکومت فکر نکند که احزاب تنها جنگ و جهاد را بلد است، ما انسان هستیم، در تمام عرصهها میتوانیم نقش بازی کنیم. همان طوری که در جهاد و جنگ قهرمان بودیم و دشمنان خود را از کشور بیرون کردیم در میدان سیاست هم قهرمان هستیم».
از سویی هم، بشیر احمد تهینج سخنگوی حزب جنبش ملی افغانستان بر پایداری این ایتلاف تأکید کرده گفت، ائتلاف ملی بزرگ افغانستان پاشیدنی و شکستنی نیست، بلکه بردنی است؛ زیرا به همه نقطه نظرها در تشکیل این ائتلاف توجه شده و این ائتلاف برای عبور از مشکلات کشور راه حلهای مناسبی را سنجیده است.
رحمت الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی از سیاستهای قومگرایانه در حکومت انتقاد کرد و گفت که بعضی از سران حکومت وحدت ملی آنقدر برخلاف وظایف اصلیشان عمل میکنند و دست به تفرقهافکنی میان اقوام میزنند که مردم را فراموش کردهاند.
آقای نبیل از سیاسی شدن نهادهای امنیتی نیز انتقاد کرد و گفت این کار در راستای تمکین به خواستهای استخبارات بیرونی و بعضی معاملات پنهانی با دشمنان مردم افغانستان صورت میگیرد. به گفته او، نقض بیش از ۵۰ درصد مواد قانون اساسی، فلج کردن دستگاه اقتصادی و دیپلماسی، کشور را عملا به پرتگاه سقوط سوق داده است.
سران حزب جمعیت اسلامی، حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، حزب جنبش ملی، جبهه نوین افغانستان و نمایندگان مردم از پکتیا، قندهار، ننگرهار و جریان محور مردم از اعضای تشکیل دهنده اصلی این ائتلاف هستند.
درهمین حال، ارگ ریاست جمهوری با نشر اعلامیهای از تشکیل ائتلاف بزرگ ملی افغانستان استقبال کرده و گفته است که از برنامهها، پيشنهادها و طرحهای احزاب سياسی، ائتلافها و فعالان جامعه مدنی كه در مطابقت با قوانین نافذه کشور و آرزوهای مردم كشور باشد، استقبال میكند.
در بخش دیگر این اعلامیه آمده است: «حکومت در شرايط جاری كه صلح و انتخابات به حيث دو اولويت ملی قرار دارد، موضوع گفتمان مشترک ميان حكومت و جريان های فعال سياسی را ارج میگذارد و بدین باور است که ديدگاههای سازنده و طرحهای مفيد احزاب و شخصيتهای سیاسی می تواند مردم وحكومت را در اين عرصهها كمک كند».
این درحالی است که رئیس جمهور غنی چندی پیش بر احزاب سیاسی به شدت تاخت و آنان را عامل اصلی بحران چهل ساله دانسته و آنان را به نداشتن برنامه متهم کرده و گفت که احزاب از مردم افغانستان نمایندگی نمیکند.
محمد اسلام بهنوش